De cryptomarkt kende de afgelopen jaren al de nodige successen. Dat geldt ook zeker voor de NFT’s, oftewel de non-fungible tokens. De digitale objecten werden populairder dan ooit te voren en gingen voor miljoenen euro’s over de toonbank. De objecten beschikken over een zogeheten ‘eigendomscertificaat’. Hierdoor kan het digitale verzamelobject een echte eigenaar krijgen, aangezien de certificaten worden vastgelegd op de blockchain. Het NFT-concept bestaat al een tijdje, maar kwam vorig pas echt onder de aandacht van de investeerders. In één jaar tijd steeg de verkoopvolume naar maar liefst 12 miljard euro.

De NFT’s maken voornamelijk gebruik van het Ethereum-platform. Daardoor kan de koper de NFT’s in de meeste gevallen ook alleen betalen met ether. De NFT-markt blijft groeien en kent een verkoopvolume van rond de 300 miljoen euro per week. Hieronder hebben wij enkele populaire en zeldzame NFT’s op een rijtje gezet. Deze non-fungible tokens zijn verkrijgbaar bij de verschillende NFT-marktplaatsen, waaronder bij OpenSea.

Bored Ape Yacht Club

Het NFT-project bestaat uit 10.000 exemplaren en een gemiddelde prijs hebben van 177.000 euro. Het is één van de succesvolste NFT-projecten aller tijden. Dat komt grotendeels doordat beroemdheden interesse toonde in het project, zoals de rapper Eminem en de televisiepresentator Jimmy Fallon. In eerste instantie werden de NFT’s uit de Bored Ape Yacht Club verkocht voor 170 euro per stuk. De NFT’s zijn afbeeldingen van apen en deze zijn allemaal uniek. Sommige Bored Apes zijn waardevoller, bijvoorbeeld doordat de NFT een zeldzame kenmerk heeft. Je moet dan denken aan een hoed of een speciale outfit.

Iedereen die een Bored Ape in zijn bezit heeft, die mag ook de Yacht Club bezoeken. De NFT is dan ook een soort van toegangskaartje. Er werd ooit een exemplaar uit de Bored Ape Yacht Club verkocht voor meer dan 1,4 miljoen euro. Het is niet voor iedereen weggelegd om nu nog in te stappen, aangezien de vraagprijs voor een Bored Ape bijzonder hoog ligt.

CryptoPunks

De CryptoPunks werden al jaren geleden gemaakt door de oprichters van het softwarebedrijf Larva Larbs. Dankzij een speciaal programma kon het duo binnen no-time duizenden plaatsjes genereren. Het ging om allerlei soorten karakters, zoals een enge zombie en een schattige aap. Echter besloten zij om alle afbeeldingen uniek te maken, bijvoorbeeld door een element toe te voegen. Je moet denken aan een brilletje of een hoge hoed. De makers dachten dat zij met het project iets gingen veranderen om de gamemarkt. Dat bleek anders, want CryptoPunks groeide uit tot één van de succesvolste NFT-projecten aller tijden.

Er werden 10.000 CryptoPunks op de markt gebracht. Ieder exemplaar kent één eigenaar. In de beginfase betaalde de liefhebbers enkele tientjes voor een NFT, maar dat veranderde ontzettend snel. Kortgeleden werden er negen CryptoPunks verkocht bij het wereldberoemde veilinghuis Christie’s. Deze afbeeldingen gingen over de toonbank voor maar liefst 14 miljoen euro.

Cool Cats

Een andere bijzondere NFT-collectie is Cool Cats. Het project bestaat uit 10.000 digitale afbeeldingen van katten. De zeldzaamheid is afhankelijk van enkele kenmerken, zoals een pet, een bepaalde outfit of een gespierd lichaam. Deze kenmerken worden willekeurig aan een NFT toegekend, maar wij kunnen met zekerheid zeggen dat iedere Cool Cat uniek zal zijn. Het succes van de NFT-collectie Cool Cats kwam voornamelijk door het formaat, aangezien de katten goed kunnen worden gebruikt als profielfoto. Daarnaast kan een gebruiker ook twee katten kopen en starten met fokken. Je kan op die manier een nieuwe NFT creëren en deze weer verkopen op een NFT-marktplaats. Het project beschikt ook nog over een trouwe community, waar jij ook onderdeel van kan gaan worden. De gemiddelde verkoopprijs van een Cool Cat is 7000 euro, maar de zeldzaamste NFT’s worden voor veel hogere bedragen verkocht.

Vergelijkbare berichten