De non-fungible tokens (NFT’s) bestaan al enkele jaren, maar wisten de wereld pas echt te veroveren in 2021. De kunstwereld werd in één klap gemoderniseerd. Een NFT is namelijk een digitaal object, bijvoorbeeld een afbeelding of een filmpje. Je kan het je zo get niet bedenken of het is wel verkrijgbaar als non-fungible token. Er zijn zelfs digitale objecten die voor meer dan één miljoen euro worden verkocht, het record staat zelfs op 91,8 miljoen euro. Het ging destijds om een kunstobject dat in delen werd verkocht aan 28.983 kopers. Dit klinkt allemaal erg interessant, maar hoe werkt het nu allemaal?

Wat is een non-fungible token?

Een non-fungible token, kortweg NFT, is een uniek digitaal object. Het exemplaar is uniek, dus er is ook echt maar één van beschikbaar. Je kan denken aan een digitale kunstobject, maar ook een liedje of zelfs een concertregistratie. De NFT’s worden verkocht op de NFT-marktplaatsen, zoals het bekende OpenSea. Zodra jij een NFT koopt, dan is dat ook echt jouw eigendom. Het plaatje kan misschien al circuleren op het internet, maar jij bent de officiële eigenaar. Je bent na aankoop namelijk in het bezit van een eigendomscertificaat. Dit zorgt er automatisch voor dat het digitale object een waarde heeft gekregen en zeldzaam zal zijn. Het is ook de verklaring waarom er zo ontzettend veel geld in de NFT-wereld omgaat.

In eerste instantie maakte de NFT-wereld uitsluitend gebruik van het Ethereum-netwerk. In negen van de tien gevallen is dat nog altijd het geval. De tokens maken doorgaans dan ook gebruik van het ERC-20 protocol, maar er zijn ook uitzonderingen die met een ER-821 protocol werken. De tokens zijn dan ook uniek dankzij deze werkwijze. De eigendomscertificaten worden vastgelegd op de blockchain. Aangezien jij de eigenaar bent van een NFT, kan je deze ook op ieder gewenst moment weer verkopen. Het is op die manier ook mogelijk om een mooie winst te maken op de non-fungible token.

Waar kan ik een NFT kopen?

De non-fungible tokens (NFT’s) kan jij alleen kopen bij één van de NFT-marktplaatsen op het wereldwijde web. De bekendste marktplaats is zonder enige twijfel het wereldberoemde OpenSea. Het platform biedt de mogelijkheid om NFT’s aan te bieden, het gaat om online veilingen. Jij kan een NFT alleen kopen met cryptomunten, in de meeste gevallen gaat dan om de Ethereum (ETH). Echter zijn er ook marktplaatsen die gebruikers de kans geven om de NFT’s te betalen met een eigen cryptomunt. Enkele alternatieven voor OpenSea zijn Solanart, Binance, Coinbase en Enjin NFT Marketplace.

Metamask Wallet

De cryptomunten kan jij gemakkelijk aanschaffen bij één van de cryptocurrency exchanges. De bekendste exchanges zijn Bitvavo, Binance en LiteBit. De cryptomunten krijg jij alleen niet fysiek in jouw handen, deze moet je opslaan in een online portemonnee. Een dergelijke portemonnee noemen wij ook wel een wallet. Het is mogelijk om een gratis Metamask Wallet aan te maken. Jij kan de cryptocurrency vervolgens versturen naar jouw eigen wallet. De Metamask Wallet kan jij koppelen aan jouw OpenSea-account. Zodra jij een NFT hebt gekocht, dan zal deze in jouw wallet verschijnen.

Vergelijkbare berichten