cryptocurrency koers

Om te bepalen wat de huidige cryptocurrency koers is, kijkt men vaak naar de grootste platforms waarop in de digitale munten wordt gehandeld. De data die de platforms uit de handel in valuta verkrijgen, kan gebruikt worden als graadmeter voor de koers wereldwijd.

Twee factoren kunnen er voor zorgen dat het beeld op de juist cryptocurrency koers ietwat vertroebelt. Het gaat hierbij om ‘fake volume’ en om ‘wash trading’.

Fake volume

Bij ‘fake volume’ is er sprake van onbestaande cryptotransacties. Deze worden op een onjuiste manier door de cryptobeurs genoteerd. Er wordt dan de schijn opgewekt van een handel in cryptovaluta, terwijl dat in werkelijkheid niet of minder het geval is. Dit manipuleert de marktwerking. ‘Fake volume’ is echter detecteerbaar maar desondanks is nog een te groot deel van de het volume binnen de handel ‘fake’. Door de snelheid van de handel en de traagheid van overheidscontrole, is dit een serieus probleem binnen de handel in cryptocurrency.

Wash trading

Een andere vorm van manipulatie op de markt is ‘wash trading’. In dat geval probeert een organisatie die bepaalde handelaren vertegenwoordigt, een beter beeld van de cijfers van een bepaalde munt te geven. Een simpel voorbeeld is als een grote handelaar met zichzelf handelt Voor de buitenwereld lijkt het hiermee alsof er zeer veel in een bepaalde munt gehandeld wordt.

Dit vergroot de populariteit en daarmee de waarde van de munt.  Door wash trading toe te passen kan een handelaar zodoende de prijs van een bepaalde munt die hij zelf in bezit heeft, verhogen. In het geval van wash trading zijn het dus niet de beurzen waarop gehandeld wordt in cryptocurrency, maar zijn het juist de traders die de handel manipuleren.

Vergelijkbare berichten