Als je bekend bent met crypto, dan zie je dat de crypto koersen erg vaak moeilijk te voorspellen zijn. Het ene moment gaat de koers echt omhoog, en op het andere moment omlaag. Je gaat je zorgen maken en de vraag komt op: Kan je meer geld verliezen dan je hebt ingelegd? Theoretisch gezien kan je nooit in de min komen te staan, maar je kan wel meer verliezen dan je inleg. In dit artikel leggen wij uit hoe dit werkt.

Geld kwijtraken bij investeren

Het risico tot het verliezen van geld is altijd aanwezig als je van plan bent om te gaan investeren in crypto. Dit komt omdat de koersen erg variëren, en de koers na aankoop kan dalen. Maar hoe kan je meer verliezen dan je inleg? Stel je voor, je koopt een coin voor 500 euro. Vervolgens daalt de koers sterk, waardoor je 25% van je inleg verliest. Dit betekent dat je 375 euro overhoudt. Hoe voorkom je dat?

De meeste mensen investeren in meerdere coins. Stel dat een crypto sterk daalt, dan vangen de andere munten je verlies op. Door je inleg verspreiden verklein je de kans op een groot verlies. Elke coin volgt tot een zekere zin de marktwaarde van Bitcoin, maar kunnen vaak ook hun eigen pad opgaan. Daarom is het verstandig om niet al je geld op een munt te gooien.

Geld lenen om crypto te kopen is niet verstandig. Stel je verliest je inleg, dan moet je de lening tegen rente terugbetalen. Je verlies wordt alleen maar groter, en uiteindelijk moet je nog alles terugbetalen. Dit is natuurlijk niet heel verstandig voor je portemonnee.

Investeren in crypto is het beste voor lange termijn, omdat in een jaar bijna elke cryptomunt met een bepaald percentage stijgt. Als je dus geld inzet, ga er van uit dat je het voor een tijd niet nodig hebt zodat je gegarandeerd winst maakt. Je wil namelijk niet je inleg verliezen.

Investeer wat je kan verliezen!

Een andere verstandige keuze is om niet meer geld in te zetten dan je kwijt kan. Stel je krijgt een bepaald bedrag loon, en je houdt 200 euro over in de maand dat je niet snel uitgeeft, dan kan je dit investeren. Dan weet je zeker dat je het geld niet nodig hebt als je het verliest. Maak je er winst op, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Verlies je een bedrag van 25 euro, dan stijgt dit bedrag misschien nog in de toekomst.

Leveraged trading is ook een optie voor het handelen in cryptocurrency.  Dit houdt in dat je een kleine inleg doet waarmee je een hogere waarde van je positie krijgt. Het risico hiervan is dat je winst snel steeds groter wordt, maar je verlies ook. Leveraged trading houdt eigenlijk in dat je de broker geld leent, hoewel je er niet veel van werkt. Bij winst is alles van jou, maar bij verlies moet je alles terugbetalen. Ook hier kan er sprake zijn van meer verliezen dan je inleg.

Vergelijkbare berichten