Cryptocurrency verhandelen aan de hand van vraag en aanbod

Cryptocurrency kennen verschillende waarden. Echter kunnen deze digitale valuta ook weer doorverkocht worden aan andere gebruikers. Hiervoor worden speciale prijzen gehanteerd, die gebaseerd zijn op het vraag en aanbod. Bitvavo brengt daarom kopers en verkopers samen om aan dit vraag en aanbod te kunnen voldoen.

Verschillende koersen en prijzen bij betrokken

Als je gaat kijken naar de koop en verkoop van digitale valuta zijn er verschillende koersen en prijzen bij betrokken. Een daarvan is de biedkoers. Er zijn verschillende kopers die een bod doen op een bepaalde valuta. Degene met het hoogste bod geeft de biedkoers aan.

Deze geeft zowel de prijs van de gebruiker als de hoeveelheid aan valuta die deze persoon wilt kopen aan. Daarnaast is er de laatprijs. Deze wordt aangegeven voor de verkoper en dient als minimale bedrag dat de verkoper er op dat moment voor wil hebben. Ook hier wordt een getal aangegeven voor hoeveel valuta de prijs geldt.

De marktprijs kan afwijken van de gevraagde prijs

Om het eerlijk en transparant te houden, geeft Bitvavo ook de marktprijs aan. De marktprijs is als het ware een indicatieprijs die gebaseerd is op het gemiddelde van bovengenoemde koersen. De marktprijs wijkt echter wel iets af van de daadwerkelijke prijs die je betaalt of ontvangt voor jouw cryptocurrency.

Naast de marktprijs wordt ook de spread aangegeven. Dit is het verschil tussen de bied- en laatprijs van een bepaalde digitale valuta.

De spread kan beïnvloed worden

De spread is niet alleen afhankelijk van deze twee factoren, maar ook van de soort markt waarop gehandeld wordt. Dit kunnen de liquide, semi-liquide en illiquide markt zijn. Je kunt hier in sommige gevallen een melding over krijgen, doordat de orderprijs hoger ligt dan de marktprijs.

Zo weet je zeker dat je de juiste aankoop doet bij de verkoper en dat er transparant gehandeld wordt naar jouw kopers.

Vergelijkbare berichten