Privacy Pools

In een onderzoekspaper stellen Vitalik Buterin, medeoprichter van het Ethereum-netwerk, en zijn team een innovatieve oplossing voor: ‘privacy pools’. Deze technologische functie zou niet alleen de privacy van transacties van gebruikers verbeteren, maar ook criminele activiteiten onderscheiden van legitieme financiële transacties.

Waarom Privacy Pools Nodig Zijn in de Blockchain-industrie

Kunnen blockchain-protocollen eerlijke gebruikers onderscheiden van criminelen? Vitalik Buterin en zijn team presenteren een methode om precies dat te bereiken. Ze hebben een nieuw technologisch kenmerk geïntroduceerd genaamd “privacy pools,” een “smart contract-gebaseerd privacy-verbeterend protocol” dat is ontworpen om transacties met criminele activiteiten te scheiden van die van eerlijke gebruikers.

Privacytools in de Wereld van Blockchain

Deze bevindingen komen op een moment van toenemende zorgen over privacy in de wereld van blockchain, aangezien overheden strenger optreden tegen criminele groepen die privacy-mixers gebruiken om geld te verbergen en wit te wassen.

Tornado Cash en de Beperkingen van Privacytools

Een van de meest bekende privacyprotocollen is Tornado Cash, een crypto-“mixer” die door het Amerikaanse Ministerie van Financiën is aangepakt vanwege het vermeende gebruik door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus als hulpmiddel voor witwassen. Buterin erkent dat Tornado Cash een effectieve oplossing biedt voor privacykwesties, maar dat het beperkte mogelijkheden heeft om zich te distantiëren van criminele activiteiten op het netwerk.

De Oplossing voor Blockchain Privacy

Privacy pools, die gebruikmaken van zero-knowledge technologie, zouden in theorie een deel van dit probleem kunnen oplossen door gebruikers privacy te bieden rondom transactiegegevens en tegelijkertijd criminele activiteiten te onderscheiden. Door eerlijke transacties te groeperen, kunnen gebruikers aantonen dat hun financiële transacties legitiem zijn en niet gerelateerd zijn aan criminele activiteiten. “Alle gebruikers met ‘goede’ activa hebben sterke prikkels en de mogelijkheid om hun lidmaatschap in een ‘goede’-only associatie aan te tonen,” aldus de paper. “Criminelen zullen daarentegen niet in staat zijn om dergelijk bewijs te leveren.”

Innovatie en Regulering in de Blockchain-industrie

Naarmate regelgevende instanties strenger optreden tegen criminele activiteiten op blockchain-gebied, streeft Buterin ernaar te laten zien dat deze technologische innovaties in overeenstemming kunnen zijn met de regelgeving. “In veel gevallen worden privacy en regelgevende naleving gezien als onverenigbaar,” aldus de auteurs. “Deze paper suggereert dat dit niet per se het geval hoeft te zijn, mits het privacy-versterkende protocol gebruikers in staat stelt bepaalde eigenschappen met betrekking tot de herkomst van hun fondsen te bewijzen.”

Vergelijkbare berichten