Ledger

Zo beveilig je jouw Bitcoin-vermogen correct

Veel crypto-investeerders bewaren hun Bitcoins op beurzen. Dit is handig, maar brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Hot en Cold Wallets bieden veiligere alternatieven.

De gebeurtenissen rondom de crypto-beurs FTX afgelopen jaar hebben duidelijk aangetoond: het gezegde “Not your keys, not your coins” blijft de belangrijkste regel als je je Bitcoins veilig wilt bewaren, zelfs in turbulente tijden. Als gebruikers hun Bitcoins bij een beurs houden in plaats van in hun eigen Bitcoin-wallet, hebben ze geen directe toegang tot hun fondsen. De sleutels, ook wel keys genoemd, worden bewaard door de beurs en niet door de gebruiker zelf. Dit betekent dat de Bitcoins feitelijk niet in handen zijn van de gebruiker. Dit kan in chaotische tijden een groot risico vormen.

Veel investeerders stellen zich na de ervaringen met het FTX-chaos de vraag hoe ze hun Bitcoins veilig kunnen bewaren. Een alternatief voor het bewaren bij een crypto-beurs zijn Hot of Cold Wallets. Wat zijn de verschillen, voor- en nadelen, en hoe maak je een Bitcoin-wallet? Een actueel overzicht.

Hot Wallet of Cold Wallet? – Verschillen, Voor- en Nadelen

Ten eerste is het voor crypto-investeerders in het algemeen verstandig om een eigen Bitcoin-wallet aan te maken, ongeacht of het een Hot of Cold Wallet betreft. Welke beter is, hangt af van het investeringsvolume en de strategie van de gebruiker. Het belangrijkste is dat de sleutels, het wachtwoord om toegang te krijgen tot de Bitcoin-wallet, in handen zijn van de gebruiker zelf en niet van een derde partij zoals een beurs. Alleen dan zijn de munten feitelijk in bezit van de gebruiker en heeft hij volledige controle over zijn Bitcoins.

Wanneer is een Hot Wallet de moeite waard en wat zijn de voordelen?

Hot Wallets kunnen bijna op elk smartphone met slechts een paar klikken worden geïnstalleerd. Nadat ze zijn ingesteld, kunnen Bitcoins van de beurzen naar het adres van de Hot Wallet worden verzonden. Hot Wallets bieden gebruikers dus een hoge mate van flexibiliteit en gemak, met tegelijkertijd een hoog beveiligingsniveau. Betalingen vanuit de Bitcoin-wallet kunnen via een smartphone worden gedaan, zonder dat een aparte computer of andere hardware nodig is.

Bij het aanmaken van een Hot Wallet krijgt de gebruiker twaalf of vierentwintig woorden. Deze woorden vormen de toegangssleutel tot de Hot Wallet en moeten absoluut veilig worden bewaard. Deze woordcombinatie wordt ook wel de Seed Phrase genoemd. Alleen degenen die dit wachtwoord hebben, kunnen toegang krijgen tot de crypto-activa in de bijbehorende wallet.

Wat gebeurt er met mijn Seed Phrase als de aanbieder van een wallet-app failliet gaat?

Niets. Als de aanbieder van een app failliet gaat, is dat geen probleem. Met de Seed Phrase kan de bijbehorende Bitcoin-wallet ook worden hersteld via andere aanbieders. Het is belangrijk dat gebruikers de Seed Phrase beschermen tegen ongeoorloofde toegang en deze veilig bewaren.

Wat zijn de nadelen van een Hot Wallet?

Omdat Hot Wallets voortdurend verbonden zijn met internet, is de mogelijkheid van een hack niet uitgesloten. Daarom bieden Hot Wallets weliswaar een hoog beveiligingsniveau met gebruiksvriendelijkheid en gemak, maar er blijft toch een zekere mate van onzekerheid bestaan. Als een gebruiker zijn sleutel vergeet of verliest, bijvoorbeeld door diefstal, brand of overstroming, kunnen de middelen in de wallet mogelijk verloren gaan. Er is geen klantenservice die kan helpen in dergelijke gevallen.

Wanneer is een Cold Wallet de moeite waard en wat zijn de voordelen?

Een Cold Wallet lijkt in principe op een Hot Wallet. Ook deze wordt beveiligd met een Seed Phrase van twaalf of vierentwintig woorden, die de gebruiker absoluut veilig moet bewaren. Het beveiligingsaspect staat hier echter nog meer centraal. Omdat de Cold Wallet vrijwel nooit verbinding heeft met internet, kan deze niet worden gehackt. Verschillende aanbieders bieden hardware aan waarmee gebruikers transacties handmatig moeten bevestigen. Nadat een transactie is voltooid, wordt de hardware losgekoppeld van het apparaat en is er geen enkele verbinding meer met internet.

Als de hardware van een dergelijke Cold Wallet kapot gaat, is dit geen probleem. Gebruikers hebben eenvoudigweg nieuwe hardware nodig en kunnen hun Cold Wallet herstellen met hun toegangswachtwoorden. Als je je Bitcoins zo veilig mogelijk wilt bewaren, is een Cold Wallet een goede keuze. Er is geen derde partij nodig voor overboekingen of betalingen.

Wat zijn de nadelen van een Cold Wallet?

Cold Wallets bieden niet hetzelfde gemak als Hot Wallets. Afhankelijk van de hardware kunnen de kosten behoorlijk hoog zijn, bovendien moet er software op een computer worden geïnstalleerd. Cold Wallets zijn vanwege de initiële inspanning en de soms hoge kosten eerder geschikt voor het beveiligen van grotere Bitcoin-fondsen die niet voor kleine betalingen worden gebruikt.

Bovendien is er voor Cold Wallets een grote mate van eigen verantwoordelijkheid vereist. Als de Seed Phrase verloren gaat, bijvoorbeeld door diefstal, brand of overstroming, zijn de crypto-activa in de wallet onherstelbaar verloren.

Hoe beveilig ik mijn Seed Phrase?

Zowel bij Hot als bij Cold Wallets draait alles om de beveiliging van de sleutelwoorden – de Seed Phrases. Deze moeten absoluut analoog worden beveiligd en niet als foto op de computer of in de cloud worden opgeslagen. Als derden toegang krijgen tot deze sleutelwoorden, hebben ze volledige toegang tot de wallet.

Veel investeerders schrijven hun Seed Phrase op een stuk papier. In geval van brand of overstroming kan dit echter een groot veiligheidsrisico vormen. Er zijn verschillende aanbieders die hier oplossingen voor bieden en de beveiliging van de sleutelwoorden op titanen platen, in stalen kisten of andere robuuste materialen mogelijk maken, waardoor het risico van verlies door externe invloeden wordt verminderd. De kosten voor dergelijke beveiligingsmaatregelen kunnen echter hoog zijn. Het niveau van beveiliging moet daarom worden afgestemd op de omvang van de investering.

Wat is een Hidden Wallet?

Een zogenaamde Hidden Wallet is een beveiligingslaag waarmee Bitcoin-fondsen nog verder kunnen worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang. Op basis van de twaalf of vierentwintig voorgeschreven woorden kunnen gebruikers een ander zelf gedefinieerd woord toevoegen. Als derden nu toegang hebben tot de Seed Phrase, maar niet tot het extra woord, kunnen ze geen toegang krijgen tot de fondsen. Gebruikers hoeven dit woord alleen te onthouden of gescheiden van de eigenlijke Seed Phrase op te slaan en zijn dan nog beter beschermd tegen verlies.

Vergelijkbare berichten