SEC crypto

De recente hoorzitting met Gary Gensler nam een interessante wending die de crypto-markt ten goede kwam. Vier Amerikaanse wetgevers drongen er bij hem op aan om snel goedkeuring te verlenen aan spot Bitcoin ETF’s. Op dinsdag uitte het Congres zijn bezorgdheid en suggereerde dat de SEC mogelijk zonder dwingende redenen de goedkeuring van zijn eerste Bitcoin ETF vertraagt, hoewel Bitcoin wordt erkend als een niet-veiligheidsactivum.

Wat nu? De standpunten botsen: wat is de waarheid?

Gary Genslers getuigenis stond bol van onjuistheden over crypto-activa, en vertragingen bij het opstellen van duidelijke wetten lijken een strategie en politieke actie te zijn. Brian Armstrong, CEO van Coinbase, spaarde geen woorden en waarschuwde dat als wetgeving voor digitale activa niet doorgaat, de crypto-industrie haar toevlucht zal nemen tot het Amerikaanse Hooggerechtshof voor gerechtigheid.

Armstrongs frustratie weerspiegelt die van velen in de crypto-markten, die vinden dat de agressieve houding van de SEC innovatie belemmert en het steeds moeilijker maakt om te opereren, terwijl voortdurende juridische gevechten een vijandige omgeving creëren.

Coinbase vs. SEC

Coinbase bevindt zich in een reeks rechtszaken met de SEC, waarin wordt beweerd dat ze een niet-geregistreerde beurs, makelaar en clearinghuis zijn. Armstrong merkte echter op dat de beurs vorig jaar een petitie had ingediend om duidelijkheid te krijgen en de SEC in april 2023 voor de rechter had gedaagd om antwoorden te krijgen op haar petitie van juli 2022 over de plannen van de instantie voor formele regelgeving om de cryptobranche te begeleiden.

Hij benadrukte dat de SEC niet kan doorgaan met het onderdrukken van de crypto-industrie en dat dit een cruciaal moment is voor het Amerikaanse Congres om de regelgevingsbehoeften van de crypto-industrie aan te pakken. Hij bekritiseerde ook het verbod op crypto-betalingen in het Verenigd Koninkrijk en noemde het onethisch.

Het Hooggerechtshof is onze enige hoop

Ondertussen pleiten Republikeinen in het Huis voor de “Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act” voor een regelgevend kader in de cryptoruimte. Dit roept echter de vraag op wat er zal gebeuren met kleine handelaren die de SEC niet voor de rechter kunnen dagen, wat mogelijk nieuw geld uit het systeem kan houden.

Laten we tot slot de groeiende vijandigheid van de SEC ten opzichte van de crypto-industrie in vraag stellen. Terwijl SEC-voorzitter Gary Gensler beweert dat de cryptobranche wordt geplaagd door fraude, manipulatie en oplichting, ervaren leiders in de crypto-industrie, waaronder Coinbase, een toenemend vijandige houding. De CEO van Ripple zei dat ze de steun van wetgevers nodig hebben om wetten die vriendelijk zijn voor crypto te laten passeren.

Ondertussen zijn er zorgen gerezen dat een mogelijke sluiting van de Amerikaanse overheid de voortgang van wetgeving met betrekking tot crypto verder zou kunnen vertragen. Voorzitter Gensler van de SEC merkte op dat als er tegen 30 september geen begrotingsovereenkomst wordt bereikt, een aanzienlijk deel van het personeel van de SEC met verlof kan gaan, wat van invloed kan zijn op de regelgevende inspanningen. Met geruchten over goedkeuring van Spot Bitcoin kan de markt een uitbraakrally verwachten tegen medio oktober.

Vergelijkbare berichten