Cryptocurrency – de toekomst
De markt van de digitale munteenheden is in de afgelopen twee á drie jaar in een gigantische stroomversnelling gekomen. Steeds meer mensen wilden een graantje meepikken en ook de media dook er lustig op los. Dat heeft er voor gezorgd dat de markt steeds meer geaccepteerd werd binnen de maatschappij. Maar, nog steeds is het een erg volatiele markt. Daarover schreven we eerder al een artikel (link naar andere artikel!).
Veel mensen vragen zich momenteel af wat de markt van de digitale munteenheden in de toekomst gaat doen. Worden de digitale munten écht de toekomst? Gaat het contante geld volledig verdwijnen? Kopen we over een paar jaar een pak melk met digitale coins? Op deze vragen heeft uiteraard niemand een concreet antwoord, maar met analytisch vermogen kunnen we wel ver komen.
Wetgeving
Het succes, of het falen, zal voor een groot gedeelte beïnvloed worden door de wetgeving. Als de verschillende overheden de digitale munteenheden gaan verbieden, zal de markt hoogstwaarschijnlijk een stille dood sterven. Indien de verschillende overheden de munten wél zullen toelaten en eventueel zullen reguleren, is er een hele hoop mogelijk.
Maar, voor de overheden kunnen de digitale munteenheden een gevaar zijn. De cryptocurrencies nemen namelijk eventueel de positie over van de banken. Juist met behulp van de banken kunnen de overheden momenteel nog veel reguleren. Wat te denken van de waarde van de huidige munteenheden? Die worden volledig bepaald door de centrale banken. Als de koers iets omhoog moet, is dat geen probleem. Als de koers iets omlaag moet, is dat ook geen probleem. Als de cryptocurrencies de plek van de banken in gaan nemen, zijn dat soort reguleringen echter niet meer mogelijk. De koers van de cryptocurrencies worden namelijk simpelweg beïnvloed door vraag en aanbod.
Maatschappij
Een andere bepalende factor voor het eventueel slagen van de cryptocurrencies is de maatschappij. Hoeveel weerstand gaat er vanuit de maatschappij komen tegen de cryptocurrencies? Veel mensen die momenteel leven, hebben nog nooit van cryptocurrencies gehoord. In z’n algemeenheid zullen dat veelal ouderen zijn. Willen/kunnen de ouderen een dergelijk grote stap maken? De stap die we hierbij bedoelen is; de volledige overstap van de huidige betalingsmiddelen naar de cryptocurrencies. Als we kijken naar het internetbankieren; ook dat heeft behoorlijk veel tijd nodig gehad, voordat het compleet geaccepteerd werd.
Indien een groot gedeelte van de maatschappij moeite zal hebben met de cryptocurrencies, is het de vraag hoe het acceptatieproces zal gaan verlopen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen, in de toekomst, met de digitale munteenheden gaat betalen. Maar, daarvoor moeten wel nog zéér veel dingen gaan veranderen. Hoe gaat dat verlopen? Het is op dit moment één groot vraagteken.
We kunnen echter wel met zekerheid zeggen dat de maatschappij hier een steentje aan bij kan dragen. De maatschappij zal open moeten staan voor veranderingen. Daarnaast is het uiteraard ook wenselijk dat de overheid open staat voor de digitale munteenheden. Pas als de overheid, de wetgeving en de maatschappij er volledig klaar voor zijn, kan de cryptocurrency markt een centrale positie in gaan nemen.