Deze zogeheten interbancaire vergoedingen, of swipe-vergoedingen, worden door Mastercard en Visa verhoogd. Volgens Wall Street Journal worden winkeliers binnenkort aansprakelijk voor 2% van alle creditcardaankopen die haar klanten doen. De tarieven worden bepaald door Mastercard en Visa, maar uiteindelijk wel betaald aan de banken die deze kaarten verstrekken aan klanten.
De aantrekkelijkheid van cryptovaluta als vervanger
Als de kosten voor het gebruik van kaarten als Mastercard en Visa zullen toenemen, worden andere opties voor klanten automatisch aantrekkelijk. Zo dus ook cryptovaluta. Deze munteenheden zijn overigens niet geheel vrij van kosten: ze kennen, net als normale betaalsystemen, transactiekosten. Deze totale kosten zijn vaak wel lager dan die van standaard aanbieders, vooral nu van deze aanbieders de normale kaartkosten blijven stijgen.
Toch krijgen cryptovaluta vaak kritiek dat ze transactiekosten vragen. Met name Bitcoin lijkt hier last van te hebben. Wat daarbij wel vaak vergeten wordt, is dat normaal gesproken de ondernemers extra kosten moeten maken bij een betaling via de pinpas of creditcard.
De transactiekosten voor normale kaartbetalingen zijn voor de meeste gebruikers dus onzichtbaar, terwijl deze bij cryptovaluta duidelijker bij de gebruiker worden neergelegd. Om de transactiekosten eerlijker te verdelen en te verlagen, zijn crypto’s een goede oplossing kunnen zijn.
De positie van kaartverstrekkers en cryptovaluta
De afgelopen paar jaar zijn de meeste betalingen in supermarkten en andere winkels steeds meer verschoven van contante betalingen naar betalingen met een pas. Door de komst van het coronavirus is deze verschuiving alleen maar sneller gegaan.
Deze ontwikkeling kan gestopt worden met cryptovaluta. Deze gaan, net als kaartbetalingen, digitaal, waardoor geen contact geld meer nodig is. Cryptovaluta zijn daarnaast persoonlijk en bieden andere voordelen, waaronder decentralisatie.