Bizarre rechtszaak in Italië
Afgelopen week bereikte ons een nieuwsbericht over een bizarre rechtszaak in Italië. Een dergelijke rechtszaak is in het verleden nog niet veelvuldig voorbijgekomen. De specialisten en analisten waren dan ook erg benieuwd naar de uitspraak van de rechtbank in Italië. Wellicht is het eerst verstandig om even naar de achtergrond van deze rechtszaak te kijken.
In 2018 is er ruim 170 miljoen dollar aan nano-digitale valuta verdwenen. Waar deze valuta is gebleven, is voor niemand duidelijk. De schuldige in deze zaak waren Bitgrail en Firano. Firano heeft als bijnaam ‘The Bomber’ meegekregen; je kan waarschijnlijk zelf bedenken waar die bijnaam vandaan komt!
Firano was de eigenaar van Bitgrail; een plek waar investeerders hun munten konden bewaren. In 2017 bleek echter dat er meerdere keren dubbele opnames op de exchange plaatsgevonden hadden. Dit heeft Firano/Bitgrail niet aan zijn klanten/gebruikers laten weten. Door deze dubbele opnames is er echter een gigantische hoeveelheid aan digitale munteenheden kwijt geraakt.
Een saillant detail daarbij is dat Firano een paar dagen voor deze diefstal ruim 230 bitcoins naar een privé account verstuurd heeft. Dit deed al direct vraagtekens oproepen; wist Firano van de toekomstige diefstal? Of zat hij zelfs in het complot?
De rechtbank heeft Firano inderdaad als hoofdschuldige aangewezen. Hij moet alle benadeelde terugbetalen; reeds hebben de Italiaanse autoriteiten al voor 1 miljoen beslag gelegd op de persoonlijke eigendommen van Firano.
Voor Firano en Bitgrail is dit een ongelooflijke kostenpost. Men moet dus 170 miljoen aan gestolen cryptocurrency terugbetalen aan de benadeelden. De schuld ligt volgens de rechtbank volledig bij Bitgrail. Doordat Firano eigenaar is van Bitgrail, is hij aangewezen als de persoon die het uit eigen zak terug dient te betalen.
Volgens de rechtbank is het overigens ook bewezen dat Firano meerdere malen verzuimt heeft om de beveiliging op orde te brengen. De private keys zouden bijvoorbeeld niet veilig worden opgeslagen. Daarnaast werden er dus ook dubbele opnames uitgevoerd, met alle gevolgen van dien.