Op maandag 23 oktober registreerde vermogensbeheerder BlackRock zijn voorgestelde Bitcoin ETF, het iShares Bitcoin Trust, bij de Depository Trust & Clearing Corp (DTCC), een clearingbedrijf voor de Amerikaanse aandelenmarkt, met het ticker $IBTC. Dit duidt erop dat de investeringsgigant dichtbij de lancering van het product staat en is gerelateerd aan de stijging van de cryptomunt, aldus makelaar Bernstein.

ETF-analist

Eric Balchunas, een ETF-analist bij Bloomberg Intelligence, zei dat de notering van het ticker-symbool niet per se betekent dat de ETF technisch is goedgekeurd, maar wel een teken is. “Het is niet zeker, maar het betekent wel dat alle vakjes zijn aangevinkt die je moet controleren voordat je een ETF lanceert. Wanneer we een toegevoegd ticker-symbool zien, gebeuren deze dingen meestal vlak voor de lancering.”

Daarnaast kreeg de prijs van de cryptocurrency ook een boost doordat een Amerikaans beroepshof op maandag 23 oktober een beslissing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vernietigde, waardoor Grayscale’s belangrijkste cryptocurrency-fonds, GBTC, kon worden omgezet in een Bitcoin ETF. Deze juridische zaak liep sinds 2021 en werd nauwlettend gevolgd door de markt.

Grayscale

In de praktijk kreeg digitale assetmanager Grayscale formeel groen licht van de rechter om een ETF met directe blootstelling aan Bitcoin te lanceren. De cryptomarkt heeft al geruime tijd gewacht op dit investeringsvoertuig, en verschillende vermogensbeheerders strijden om als eerste op de markt te komen. Tot op heden heeft de SEC echter geen enkele goedgekeurd uit angst voor fraude.

Op het moment van schrijven wordt de Bitcoin verhandeld voor $34.500, een stijging van 13% in de afgelopen 24 uur. De digitale asset heeft deze week tot nu toe 20% winst opgeleverd. Ook andere cryptocurrencies laten stijgingen zien op maandagochtend. Ethereum (ETH) stijgt met 9,10% en Cardano (ADA) boekt een vooruitgang van 7,80%. Er is geen enkele cryptomunt die vandaag in waarde daalt.

“Het vooruitzicht voor Bitcoin is positief. De volgende te testen weerstand is die van $36.000, waar we enige verkoopdruk moeten zien. Mijn doel voor het einde van het jaar is $38.000”, zei grafiekanalist Fernando Pereira van cryptocurrency-makelaar Bitget.

Sommige analisten zijn echter optimistischer dan Pereira. Jack Tan van Woo Network vertelde CoinDesk dat Bitcoin zich in een “antizwaartekracht” fase bevindt en in de komende maanden $75.000 kan bereiken. “De plotselinge stijging is slechts een voorproefje van wat er zal gebeuren als ETF’s daadwerkelijk worden goedgekeurd. Veel van de verwachte prijseffecten van Bitcoin zijn al geprijsd vanaf het niveau van $25.000 (in februari), omdat de korting van GBTC vrijdag tot 16% was gedaald bij het sluiten van de markt.”

Vergelijkbare berichten